Gentile din piele naturala arata nemaipomenit, sunt elegante, inspira calitate prin materialul lor, dar si prin atentia cu care sunt realizate.
Intr-adevar, materialul este cel mai important si putem spune ca el este cel care merita toate laudele pentru felul in care arata, dar si pentru munca depusa in obtinerea lui.
Iar pentru ca produsul final, adica geanta, sa arate deosebit, au loc o multime de procese minutioase, cum ar fi tabacirea, fie vegetala, fie cu crom, spre exemplu, motiv pentru care vom incerca sa-l si detaliem.
Tabacirea vegetala utilizeaza taninul, ingredientul activ responsabil de transformarea pieilor brute de origine animala (piele naturala) intr-un material compact si rezistent, cu mare durabilitate peste ani, destinat marochinariei, numit “cuoio” (piele naturala tabacita cu tanin vegetal)
Pielea cruda , pentru a fi utilizata, trebuie prelucrata conferindu-i-se rezistenta mecanica mai buna, un timp de intrebuintare mai indelungat, estetica deosebita etc. Raportata la tehnologia de prelucrare si la utilizarile pielilor, pielea tabacita poate fi clasificata astfel :
– piele compacta si elastica pentru talpa, staifuri, rame etc.
– piele pentru fete de incaltamine care pot fi: box, tabacite in crom bison, piele impermeabila pentru incaltamine sport si bocanci, cu fete netede.
– pielea de curelarie pentru tapitarie, articole sport, marochinarie.
– piele pentru articole tehnice, pentru curele de transmisie.
– piele pentru manusi, din piei de iezi, miei mici, iepuri, caprine etc .
– piei pentru confectii de imbracaminte, din piei de vital, ovine , caprine , cabaline .
De altfel, principalele procese la care sunt supuse pieile crude pentru a putea fi utilizate in confectionarea de imbracaminte, incaltaminte si marochinarie sunt: tabacirea si argasirea.
De cele mai multe ori, dupa tabacire, pieile sunt despicate, rezultand mai multe straturi, care se vopsesc si se trateaza cu grasime pentru a se evita uscarea intr-o masa tare si inflexibila.
Dupa procesul de uscare, pielea este invelita cu o solutie de finisare, de obicei, rasina acrilica, iar prin aplicarea unui strat de acoperire cu nitroceluloza, cu ajutorul caruia i se da un luciu specific. Dupa despicarea pielii rezulta patru tipuri de material: toval, box, vachetta si calf, fiecare strat urmand a fi vopsit si tratat din nou cu grasime.
Pielea tabacita cu crom, inventata in 1858, este prelucrata cu sulfat de crom si alte saruri ale acestuia. Este mult mai elastica si pliabila decat pielea tabacita cu vegetale si nu se decoloreaza si nu isi pierde nuanta atat de repede in apa. Mai multe culori esoterice sunt posibile folosind tabacirea cu crom.
Pielea, in special cea tabacita vegetal, poate fi unsa pentru a imbunatatii rezistenta sa la apa. Aceste uleiuri naturale raman in piele permitand-ui astfel sa fie expusa la spalari repetate, fara a se deteriora.
Ungerea frecventa a materialului cu ulei de nurca sau alte substante similare, ofera suplete si ii creste durata de viata.
Urmeaza desigur si alte procese in obtinerea materialului propriu-zis, procese pe care le vom detalia pe parcurs, pana atunci, ce-ar fi sa va bucurati de produsele finale ale acestor materiale, in magazin gasiti numai produse din piele naturala care va vor arata si demonstra ca procesele pe care le sufera materialul sunt de-a dreptul uimitoare.
Be First to Comment