Press "Enter" to skip to content

Din ce materiale se fac rucsacurile

rucsac din pieleRucsacurile sunt foarte utilizate in ultima perioada, in speta din pricina faptului ca sunt mai practice si cum suntem atat de ocupati si de agitati, avem nevoie sa luam cu noi o gramada de lucruri, indiferent de activitatea pe care o desfasuram.

Tocmai de aceea sunt o multime de materiale folosite, cu precadere, in confectionarea rucsacurilor.

Cordura Nylon – Unul dintre cele mai dure materiale pentru rucsac a fost creat initial si proiectat de DuPont. Cordura este un material tratat cu aer, care reprezinta alegerea de top a rucsacurilor folositi in medii dure si aspre. Acest tip de material este folosit pentru depozitarea bagajelor grele, fiind o alegere chiar si pentru cei din armată. Este cunoscut a fii rezistent la apa, abraziune si foarte durabil, rezistent la uzură. Din moment ce Cordura este un material greu si robust, este folosit adesea ca baza a ambalajului, astfel incat sa se acorde protectie la continutul rucsacului. Cordura este unul dintre materialele cele mai utilizate pe scara larga, deoarece nu numai ca este puternic, ci este de asemenea usor. O tesatura similars produsa in Coreea este Kodra.

Panza de bumbac –Este unul dintre cele mai de baza si mai timpurii tipuri de material folosit pentru rucsacuri. Cu toate acestea, deoarece nevoile drumetilor au evoluat, panza de bumbac nu a fost in masura sa indeplineasca cerintele lumii moderne. Aceasta nu este la fel de rezistenta la abraziune si apa spre deosebire de alte materiale. De asemenea, panza de bumbac are tendinta de a putrezi si este, in general, un material greu. Dar, in ciuda dezavantajelor sale, este inca folosita astazi. Panza de bumbac este de obicei folosita la rucsacurile pentru copii, precum si la cele de moda pentru femei, in care abraziunea si scurgerile de apa nu sunt un motiv de ingrijorare. Avantajul principal al panzei de bumbac il reprezinta costurile. Ca rezultat, sacurile de spate care folosesc ca material panza de bumbac sunt, de asemenea, mai ieftine.

Nylon –in prezent, este destul de important ca rucsacurile sa fie in masura sa ofere o protectie obiectelor personale ale drumetului, in functie de factorii externi ai excursiei efectuate. Cel mai frecvent factor este apa. Tinand cont de aceasta, impermeabilizarea rucsacurilor a devenit o tendintă populara in zilele noastre. Nailonul este unul dintre materialele cele mai utilizate pentru realizarea rucsacurilor. Majoritatea materialelor din nailon sunt acoperite cu poliuretan sau sunt supuse unui tratament cu silicon. Tratarea nailonului face ca rucsacul sa fie mai greu, mai durabil si rezistent la apa, astfel incat, daca se asterne o ploaie pe neasteptate, obiectelor ambalate li se ofera protectie. Cu toate acestea, din cauza acoperirii grele, rucsacul nu este in masura sa permita circulatia aerului.

Panza din poliester –Un alt material pentru rucsacuri pe care producatorii îl folosesc este panza din poliester. Acest material nu este la fel de puternic sau durabil precum nylon-ul dar este capabil să reziste la degradarea razelor ultra violete. De fapt, pânza din poliester are o rezistență relativ ridicată la UV. In cazul in care rucsacul este supus la expunere continua UV, materialul poate prezenta fisuri sau deteriorari. Avand ca principala particularitate protejarea impotriva razelor ultraviolete, panza de poliester reprezinta unmare avantaj pentru persoanele care sunt nevoite sa stea in soare mai tot timpul.

Tesatura din PVC –Este un alt tip de material utilizat pe scara larga, cunoscut pentru capacitatea sa de a putea fi destinat unor multiple scopuri. Astfel, acesta poate fi utilizat pentru a i se adauga culoare, durabilitate si impermeabilizare. Materialul PVC este cunoscut a fi foarte robust si este cel mai des folosit pentru haine de lucru si alte produse tip uniforma. Tesatura poate fi personalizata in functie de utilizare: rezistenta la rupere, rezistenta la apa, sau chiar ignifuga.

Pack Cloth Nylon –Panza de nylon tip ambalaj este o tesatura de nylon neteda, care se caracterizeaza prin fire avand un diametru egal; se ruleaza in urzeala verticala si completeaza directiile orizontale. Se poate observa ca materialul este lucios si neted la atingere. In ciuda faptului ca este in declin treptat ca popularitate, o multime de rucsacuri fac uz de acest tip de material. Avantajul principal obtinut de la acest material este ca poate fi impermeabilizat cu usurinta, are o rezistenta ridicata la abraziune si este, de asemenea, rezistent la strapungere. Dar, un dezavantaj major al acestora este faptul ca materialul este oarecum mai greu in comparatie cu alte tesaturi din nylon.

Piele – una dintre cele mai clasice, dar si primul material folosit in realizarea rucsacurilor este pielea. Desi pielea este mai scumpa decat celelalte materiale, este eleganta si foarte rezistenta. Pielea este folosita si in confetionarea altor bunuri, precum imbracaminte, mobila, incaltaminte etc.

Dyneema –Probabil una dintre cele mai puternice tesaturi din industria rucsacurilor, DSM Dyneema nu este nu este utilizata atat de mult in realizarea rucsacurilor, pentru ca este foarte scump, dar si foarte puternic si rezistent. Materialul este folosit in general la vestele antiglont, cabluri, franghii sau manusi de protectie.

Spectra – o alta tesatura puternica este Spectra, realizata de catre Honeywell. Tesatura este un material din fibre de polietilena cu o greutate moleculara foarte ridicata. Spectra are o greutate mare in raport cu rezistenta si este foarte rezistenta la abraziune. Un alt bonus este faptul ca materialul nu absoarbe apa si prezinta rezistenta la razele UV. Singurul dezavantaj este costul, Spectra fiind destul de scumpa. Si acest material este destul de rar folosit la rucsacuri pentru ca este mai costisitor.

Desigur ca sunt mai multe tipuri de material, acestea sunt doar cateva dintre ele, dar difera de situatiile in care vom folosi rucsacul respectiv. Asa ca, daca vrei sa iei un rucsac pentru uzul zilnic, cea mai buna alegere este pielea naturala, este si practica si la moda.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arata
Ascunde