Press "Enter" to skip to content

Cum se obtine pielea naturala?

Pielea naturala este un material rezultat din pielea de animale (bovine, ovine, caprine, porcine sau reptile). Pana sa ajunga la forma finita, produsul trece prin mai multe etape de fabricare, la sfarsitul carora pielea este gata pentru a putea fi folosita la confectionarea imbracaminte, incaltaminte, tapiserie, marochinarie.

Procesul de fabricare a pielii este impartit in trei subprocese fundamentale: etapele pregatitoare, tabacirea si crustele. O piele naturala trebuie sa treaca prin toate aceste etape. Un subproces care insa nu se aplica intotdeauna este lustruirea suprafetei materialului, pentru a da un aspect lucios.

Etapele pregatitoare constau in pregatirea pielii pentru tabacire. Ele pot include: conservarea, inmuierea, calcarea, depararea, tunderea, despicarea, frigerarea, inalbirea, decopertarea.

Tabacirea este un proces care stabilizeaza proteina din pielea bruta astfel incat sa nu putrezeasca, pregatindu-l astfel pentru procesul urmator. Diferenta dintre pielea bruta si pielea ca material consta in faptul ca atunci cand pielea bruta se usuca, dupa ce se umezeste, formeaza un material dur, inflexibil, pe cand cea din urma se usuca intr-o forma flexibila, care nu devine putreda atunci cand se usuca.

Exista mai multe metode de tabacire, depinde de multe ori de rezultatul dorit. Cea mai folosita metoda este cea cu crom, care lasa pielii tabacite o culoare albastru palid, datorita cromului.Este cunoscut sub denumirea de albastru umed.

Dupa acest proces pielea este pusa intr-un tambur si scufundata intr-un flotor care contine lichid de tabacire. Pielea se inmoaie in timp ce tamburul se roteste incet pe axa sa, iar lichidul de tabacire patrunde incet in grosimea ei.

Procesul se incheie dupa ce pielea a fost inmuiata complet in lichid, apoi pH-ul plutitorului este ridicat, intr-un proces numit alcalinizare, care fixeaza nivelul de tabacire.

Crusta este un proces care include operatiunea de colorare, care contine o serie de produse chimice.Acest proces culmineaza cu operatia de uscare si inmuiere si poate include: despicare, tundere, neutralizare, vopsire, uscare, conditionare si alte procese care difera de la o piele la alta.

Expunerea pe perioade lungi la umiditate relativ scazuta poate duce la deteriorarea pielii, modificandu-i ireversibil structura fibroasa. Deteriorarea ei poate aparea si din cauza expunerii la factorii de mediu, inclusiv lumina ultraviolet, ozon, azotatii din aer etc. Atat oxidarea, cat si deteriorarea chimica apar mai repede la temperaturi mai ridicate.

Sunt disponbile diferite tratamente, cum ar fi diferite balsamuri. Sapunul cu uleiuri este folosit pentru curatare, conditionarea si inmuierea pielii. Dar exista si solutii speciale, cum ar fi cea pentru pantofii din piele.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arata
Ascunde