O sa continuam cu interesantele povesti de viata ale marilor designeri care sunt adevarate exemple despre cum poti reusi in viata chiar daca destinul se incapataneaza uneori sa puna piedici. Tom Ford este un exemplu clar al faptului ca prin munca si dedicare iti poti indeplini visele.
Thomas Carlyle Ford (Tom Ford) s-a nascut in 27 august 1961. Este un fashion designer si regizor de film american, nascut in Austin, Texas ce si-a castigat faima internationala prin redresarea casei de moda Gucci si crearea brandului propriu inainte de regizarea filmului „A single man”, film nominalizat la Oscar. Ford a studiat arhitectura la celebrul Institut de design Parsons din New York. In timpul sederii la New York , Ford isi petrece extrem de mult din timpul liber in celebrul club de noapte Studio 54 unde, de altfel, realizaza ca este homosexual.
Etapa de club, disco glamour va avea o influenta majora asupra creatiilor lui viitoare. Inainte de a termina ultimul an de la Parsons, Ford isi petrece un an jumate la Paris unde lucreaza ca intern la biroul de presa al casei de moda Chloe. Responsabilitatea principala a acestui job era sa trimita hainele la sedintele foto, perioada in care i se declanseaza pasiunea pentru fashion. Si-a incheiat ultimul an la Parsons studiind moda dar cu toate acestea a absolvit institutul cu o diploma in arhitectura.
Dupa absolvire a inceput sa mearga la interviuri pentru job. Absolvirea Parsons in arhitectura si jobul de la Chloe care era entry level in departamentul de PR nu l-au ajutat foarte mult.
In ciuda lipsei sale de experienta Ford a sunat-o pe designerul american Cathy Hardwick, in fiecare zi, timp de o luna, cu speranta de a obtine un job in divizia ei de middle, de echipament sportiv. In cele din urma ea a fost de acord sa se intalneasca cu el. Mai tarziu, Hardwick si-a reamintit incidentul. „Am avut intentia clara sa nu-i dau nici o speranta insa l-am intrebat care sunt designerii europeni pereferati si mi-a raspuns Armani si Chanel. Luni mai tarziu l-am intrebat de ce a raspuns asta si mi-a zis „In ziua aia purtai ceva Armani „.
Mai aveti vreo mirare ca a primit jobul? Ford a lucrat ca assistant design la Hardwick 2 ani. In 1990 se angajeaza la Gucci. Rolul lui Ford la Gucci s-a extins rapid in zona de design in moda masculina, in mai putin de 6 luni. La fel de rapid si in designul de pantofi barbatesti. In 1992 cand Richard Lambertson a plecat de la Gucci, din pozitia de Director de design, Ford a preluat pozitia acestuia. In 1993 cand a fost responsabil cu designul a 11 linii de productie, Ford lucra si cate 18 ore pe zi. Pe parcursul acestei perioade au existat tensiuni in zona de creatie intre Ford si Maurizio Gucci, unul din actionarii cu 50% din casa Gucci.
Potrivit Dawn Mello (Creative Director- Gucci) „Maurizio si-a dorit mereu ca un obiect sa fie rotund si maro iar Tom si-a dorit sa fie patrat si negru „. Desi Gucci a vrut sa-l concedieze pe Ford, Domenico de Sole ( CEO Gucci America) a insistat sa ramana. Cu toate acestea munca lui Ford de la inceputul anilor 90 a fost in primul rand in spatele scenei. Contribuțiile sale la Gucci au fost umbrite de cele ale lui Dawn Mello care a fost imaginea publică a companiei .
Când Gucci a achiziționat casa Yves Saint Laurent (YSL), Ford a fost numit Creative Director pe acest brand. Saint Laurent nu si-a ascuns nemulțumirea lui referitoare la această mutare, în mod deschis și i-a criticat în mod regulat colecțiile lui Ford. „Bietul om face ce poate „.
Cu toate astea, in timpul perioadei ca si Creative Director pentru YSL, Ford a castigat numeroase premii ale Consiliul Designerilor de Moda din America .
Dupa ce a parasit Gucci, Ford a lansat in 2006 o linie proprie pentru barbati. Beauty, ochelari de soare si accesorii. Domenico de Sole (fostul CEO Gucci America) a devenit Presedinte al brandului Tom Ford. In martie 2011, Ford a aparut pe coperta publicatiei bianuale „AnOther Man” , prezentandu-si opiniile despre stilul unui gentleman modern.
„Un barbat n-ar trebui sa poarte niciodata pantaloni scurti in oras. Slapii si pantalonii scurti, in oras, nu vor fi niciodata potrivite. Pantalonii scurti ar trebui purtati doar pe terenul de tenis sau la plaja”.
Un perfectionist, un ambitios, un optimist care vede intotdeauana „partea plina a paharului”, un om ce considera esecurile niste provocari si nu niste infrangeri , un partener loial, un tata extrem de protector, acesta este Tom Ford, omul.
Be First to Comment