Press "Enter" to skip to content

Asortarea culorilor, un mister deslusit

roata culorilorClar, una dintre cele mai dificile situatii care ne enerveaza in fiecare dimineata cand cotrobaim in sifonier este definita de asortarea culorilor. Sigura ai stat si tu in fata zecilor, sutelor de haine intrebandu-te: Oare bluza alba merge cu fusta roz, dar pantalnii verzi se asorteaza cu pantofii maro?

Daca nu stiai ca raspunsul acestor intrebari este posibil, asa ca, pentru a iesi din dilema, este momentul sa citesti mai departe si sa descoperi regulile de asortare a culorilor care iti vor face viata mai usoara.

Intr-adevar exista persoane care par sa posede un simt in plus, insa unii dintre noi au nevoie de putin ajutor.

Conceptul din spatele coordonarii culorilor este simplu: culorile au asocieri naturale, care le consolideaza sau le atenueaza forta nuantei. Aceasta regula are la baza roata culorilor – reprezentarea grafica a modului in care culorile sunt formate – astfel ca o data ce ai inteles-o, combinarea si asortarea culorilor va deveni o activitate simpla. Bine, poate nu chiar atat de simpla, dar cu siguranta mai putin misterioasa. Iata, deci, cateva precizari:

-culorile primare: rosu, albastru, galben

-culori secundare:
1. Rosu + Albastru = Violet
2. Albastru + Galben = Verde
3. Rosu + Galben = Portocaliu

-culorile tertiare se formeaza din amestecul unei culori ecundare cu o culoare primara adiacenta ei. Pot rezulta culori diferite, in functie de cantitatile folosite din fiecare culoare. Spre exemplu:
verde + albastru – turcoaz
verde + albastru – acvamarin
verde + albastru – azuriu
portocaliu + galben – chihlimbar
verde + galben – smarald
verde + galben – lime
violet + albastru – indigo
violet +albastru – mov
violet + rosu – fucsia
violet + rosu – purpuriu

REGULI

1. Culorile primare si secundare care stau una langa cealalta in roata culorilor se considera similare una cu cealalata.(ex: albastru este similar cu verde si violet, portocaliu este similar cu rosu si galben). Aceste culori se pot asorta una cu cealalata si au adesea efect de atenuare reciproca.

2. Culorile primare si secundare care se afla in parti opuse ale rotii culorilor se considera culori complementare. (ex: albastru este complementar cu portocaliu, violet cu galben iar rosu cu verde). Se numesc asa deoarece culorile pe care le complementeaza se evidentieaza si par mai puternice una langa cealalta, decat luate separate.

3. Daca ai o piesa vestimentara care contine mai multe culori, regula este sa asortezi numai una dintre culorile acesteia, de obicei cea care este majoritara.

4. Nu este recomandat sa incerci sa asortezi tipare de culori diferite. O bluza in dungi de mai multe culori nu va arata prea estetic asortata la o fusta cu buline rosii. Chiar daca sunt multi designeri care incalca aceasta regula, o astfel de combinatie nu arata prea bine nici macar pe siluetele subtiri ale modelelor.
O tinuta corecta din punct de vedere cromatic iti va oferi un look stilat, ingrijit si atragator, dar va evidentia si partile corpului pe care le iubesti.

Incearca sa eviti sa porti mai mult de trei culori, deoarece in caz contrar risti sa creezi un look dezordonat. In schimb, poti alege o culoare dominanta, care sa fie insotita sau pusa in evidenta de alte culori, fie din aceeasi paleta cromatica, fie contrastante. De asemenea, poti alege o singura piesa vestimentara intr-o culoare puternica, pe care sa o folosesti drept piesa centrala in jurul careia sa iti construiesti tinuta.

Culorile te pot ajuta si sa iti proportionezi silueta. De exemplu, daca vrei sa pari mai inalta, poarta culori deschise in partea superioara si culori inchise in partea inferioara. In plus, daca vrei sa evidentiezi o anumita parte a corpului, precum niste picioare lungi si suple, un bust frumos sau niste umeri delicati, fa-o cu ajutorul unei culori puternice, in timp ce restul tinutei poate ramane in tonuri neutre.

Acum ca am deslusit oarecum misterul culorilor si am scazut dificultatea lor in ceea ce priveste asortarea, sper sa va ajute si sa nu mai pierdeti timp in acest sens.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arata
Ascunde