Louis Vuitton, magnificul parinte al brandului de lux omonim, a fost un manufacturier de cufere de origini modeste din zona rurala a Frantei. Astazi, casa fondata acum mai bine de 150 de ani, Louis Vuitton, este unul dintre cei mai cunoscuti producatori de obiecte din piele – genti, pantofi, accesorii.
Gratie talentului sau deosebit, Louis Vuitton a devenit in 1853 furnizorul personal al Imparatesei Eugenie de Montijo, sotia lui Napoleon Bonaparte.
El avea datoria de a crea cufere si genti cat mai frumoase, care sa transporte hainele imparatesei intre resedintele sale – Palatul Tuileres, Castelul de Saint-Cloud si alte case de vacanta. Seturile de calatorie care ieseau din mainile lui Vuitton a atras in scurt timp atentia aristocratiei franceze, care i-a devenit client fidel.
Astfel ca in 1854 Louis Vuitton deschide primul shop in Paris, la intrarea caruia scria “Bagaje sigure pentru cele mai fragile incarcaturi. Specialist in transportul articolelor de moda.” Acela a fost si momentul in care in oferta sa au aparut cuferele textile, pe langa cele deja cunoscute, din piele.
Patru ani mai tarziu, Vuitton introducea pe piata primele cufere de voiaj cu margini dreptunghiulare, inlocuindu-le pe cele rotunde, populare pana atunci. Aceasta inovatie a schimbat pentru totdeauna imaginea modului de a calatori si a castigat imediat milioane de adepti. Cererea tot mai mare pentru cuferele sale a facut ca Vuitton sa isi deschida o noua locatie in afara Parisului.
In 1867, Louis Vuitton a castigat medalia de bronz la Expozitia Universala organizata de Napoleon. Dupa razboiul Franco-Prusac din 1870 in care magazinele sale au fost distruse, artizanul a inaugurat un nou magazin si un nou atelier in buricul Capitalei franceze.
Celebrul imprimeu in dungi rosii pe fond beige al brandului, s-a nascut in 1872, fapt ce l-a propulsat in elita producatorilor de bunuri de lux. In 1889, Louis Vuitton primeste medalia de aur pentru calitate si inovatii la Expozitia Universala.
Dupa moartea lui Louis Vuitton in 1892, afacerile sale au fost preluate de fiul sau Georges, care a continuat expansiunea casei la nivel mondial. In 1896 se naste celebra monograma LV, asociata trifoiului cu patru foi si altor simboluri grafice de origine victoriana.
Modelele populare ale brandului au prins contur dupa 1900 – geanta Steamer, construita special pentru articolele mici si delicate dintr-un geamantan, geanta Keepall a aparut in 1930, urmata de modelul Noe, al carui design era special conceput pentru a transporta sampanie si in 1966 a debutat modelul cilindric Pappilon.
Cladirea Louis Vuitton, cel mai mare magazin din lume de genti si articole de voiaj, si-a deschis portile in 1914 si la conducerea sa s-a aflat chiar si Coco Chanel.
In 1997 a fost adus in functia de director creativ al casei designerul american Marc Jacobs, care a detinut aceasta functie pana in octombrie 2013.
In 2012, Louis Vuitton a castigat dreptul de a-si proteja produsele de piraterie pe teritoriul american. Acesta a fost un moment de cotitura pentru toate casele de lux care se confruntau cu aceasta problema. Astfel, pe teritoriul american a fost interzis importul falsurilor si s-au introdus sanctiunile grave pentru cei care incalcau aceasta lege.
Tot in 2012, Louis Vuitton a fost numit cel mai valoros brand de lux din lume pentru al saptelea an consecutiv, conform datelor furnizate de Millward Brown Optimor. Cu o valoare estimata la 26 de miliarde de dolari, Louis Vuitton a depasit Casa Hermes (19 miliarde de dolari) si Rolex (7 miliarde de dolari).
De la finalul războiului şi până în prezent, compania Louis Vuitton a trecut prin numeroase schimbări. În cei peste 150 de ani de existenţă, produsele s-au diversificat în formă, culoare, design, utilitate. Cert este faptul că mereu au ţinut pasul cu realităţile sociale, culturale şi economice ale vremurilor. Louis Vuitton a devenit un brand al celebrităţii încă din… totdeauna. În anii ’20, Coco Chanel a dat o comandă specială:geanta Alma. A urmat Audrey Hepburn cu a ei Speedy, din 1965.
Louis Vuitton poartă unul dintre cele mai cunoscute logo-uri, devenind sursă de inspiraţie chiar şi pentru Dali – „Daligram”. Una dintre cele mai impunătoare firme listate la bursa de valori de la Paris, LV s-a asociat cu o altă firmă gigant, Moët Hennessy, creand astfel cel mai mare imperiu al luxului, LVMH.
Be First to Comment